La presència en el mercat de les bombes de calor amb aerotèrmia ha crescut molt durant els últims anys. Principalment, es posicionen com una alternativa a les calderes que utilitzen combustibles tradicionals com carbó, gas o gasoil.

Els sistemes d’aerotèrmia són bombes de calor d’última generació dissenyades per aportar refrigeració a l’estiu, calefacció a l’hivern i aigua calenta tot l’any. L’aerotèrmia bàsicament és una tecnologia que utilitza l’energia de l’aire(agafa l’aire de l’ambient) per climatitzar els espais. En general, està considerada com una font d’energia neta i d’alta eficiència.

Com funciona?

La aerotèrmia funciona mitjançant una bomba de calor dissenyada per generar calefacció a l’hivern, refrigeració a l’estiu i aigua calenta sanitària (ACS) durant tot l’any. Per a això, utilitza l’energia que es troba en l’aire, independentment de la temperatura que hi hagi a l’exterior, i a través d’un gas refrigerant extreu la calor de l’aire condicionat.

Les bombes de calor que s’utilitzen estan dissenyades i construïdes per obtenir el màxim rendiment en condicions climàtiques exteriors severes, tant a l’hivern com a l’estiu. El que és necessita és col·locar una unitat exterior(terrassa, balcó, terrat…) i una bomba de calor que, utilitzant gas refrigerant, proporciona a l’interior de l’habitatge calor a l’hivern i aire fresc a l’estiu.

L’equip d’aerotèrmia es connecta a la xarxa elèctrica, però la seva virtut està en que produeix molta més energia de la que consumeix. Per exemple, per escalfar una vivenda utilitzaria aproximadament un 70% de l’energia de l’aire i només un 30% del corrent elèctric.

Però, quines avantatges i quins inconvenients comporta?

Avantatges:

 • Són vàlides per l’estiu i per l’hivern (aire condicionat i calefacció).
 • És una energia renovable, recollida com a tal en el CTE (Codi Tècnic de l’Edificació), que pot fer del teu habitatge una llar sostenible i amb una òptima eficiència energètica.
 • És sostenible, i així està classificada per la Unió Europea.
 • Té alta eficiència. Consumeix menys energia que els sistemes de calefacció tradicionals i això s’aprecia en la factura mensual.
 • Hi ha estalvi. L’energia que s’extreu de l’aire és gratuïta. Obté la major part de l’energia de l’aire (al voltant del 70%) i només una petita part de l’electricitat. És la calefacció amb menor consum energètic.
 • El retorn de la inversió es produeix en poc temps.
 • No requereix pràcticament manteniment. No hi ha caldera i no hi ha combustió, és a dir, no hi ha fum ni olors. A nivell de seguretat a la llar, és també un dels millors sistemes, sense risc de fuites de combustible, de presència de monòxid de carboni o de perills lligats a antiquades calefaccions o fogons elèctrics. Per tant, és més segura.
 • Tota la casa pot funcionar exclusivament amb electricitat, sense necessitat de contractar gas o subministraments de combustible. Pot oferir aire condicionat i es poden combinar les seves sortides (radiadors tradicionals, terra radiant, bombes de calor, etc.)
 • La seva instal·lació és senzilla, ja que no requereix grans obres i, en molts casos, podràs aprofitar el que ja tens (terra radiant, radiadors…)
 • Els equips d’aerotèrmia estan dissenyats per utilitzar-se en habitatges, unifamiliars, així com petits i mitjans edificis. Es pot instal·lar tant en edificis nous com existents que disposin d’emplaçament per a les unitats exteriors.

Desavantatges:

 • La inversió inicial per a aquest tipus d’instal·lacions és generalment alta, encara que s’estima que s’amortitza en dos o tres anys.
 • Requereix d’una unitat a l’exterior de l’habitatge.
 • L’instal·lació d’equips d’aerotèrmia pot implicar que calgui augmentar la potència contractada d’electricitat.
 • No és aconsellable en àrees climàtiques molt fredes, ja que el seu rendiment és menor.

En conclusió, la conveniència o no d’aquest tipus d’equips depèn de les necessitats de cadascú. No hi ha una solució definitiva en termes de climatització, però el que si que es pot concloure, és que és una bona alternativa en la majoria dels casos i sens dubte una opció a tenir compte a l’hora de triar un tipus de climatització o un altre ja que,  l’aerotèrmia, és una energia neta i renovable que ajuda  a reduir el consum energètic.

Si teniu en ment una reforma integral, que inclogui renovar els elements que milloren l’aïllament tèrmic i a més busqueu el sistema de climatització més eficient, sens dubte, pensar en instal·lar la calefacció per aerotèrmia és una possibilitat que heu de valorar.

A Instal·lacions Albert disposen d’una amplia gamma d’equips aerotèrmics i de solucions de climatització per a tot tipus de llar. Per demanar pressupost i per poder respondre qualsevol dubte no dubteu en contactar amb Instal·lacions Albert.